RUMA DANAS

Ići dole

RUMA DANAS

Počalji od Admin taj Ned Jun 01, 2008 3:59 pmRuma se nalazi u centralnom delu Srema, na nadmorskoj visini 111 metara, u plodnoj vojvođanskoj ravnici koja dodiruje južne obronke Fruške gore, tog dragulja naše prirode, nadaleko poznatom po velikom broju pravoslavnih manastira zbog kojih je nedavno dobila i epitet “Sveta Fruška gora”. Poseban geografski kuriozitet je da se grad Ruma nalazi tačno na polovini severne zemljine polulopte tj. na 45-oj paraleli, pa Rumljani tvrde da je zato samo ovde i nigde više, kilogram tačno 1000 grama.Prema popisu iz 2002. godine, opština Ruma ima 60.006 stanovnika sa 17.541. domaćinstvom od kojih je 6.978 poljoprivredno, a njena površina iznosi 587 km2 . Na teritoriji opštine Ruma nalazi se 17 naseljenih mesta (uključujući i sam grad u kome živi 32.000 stanovnika ). Ostala naseljena mesta su Klenak, Putnici, Hrtkovci, Platičevo, Nikinci, Buđanovci, Dobrinci, Voganj,Grabovci, Kraljevci, Stejanovci, Žarkovac, Vitojevci, Donji Petrovci, Pavlovci i Mali Radinci. Prema nacionalnom opredeljenju, u Rumi su najbrojniji Srbi, a zatim slede pripadnici nacionalnih manjina Hrvati, Mađari, Nemci...
Ruma je danas, na početku 21. veka, jedan od privrednih i kulturnih centara Srema i njena današnja ekonomska uloga odraz je njene bogate istorije preduzetništva kojoj su pečat davali vredni ljudi ovog kraja. Industrija, zanatstvo, trgovina i poljoprivreda čine jaku ekonomsku osnovu na podlozi koje su stvoreni uslovi za dalji razvoj opštine Ruma i njeno napredovanje, kako na polju ekonomije, tako i na polju kulture i obrazovanja.

Povoljni uslovi za daljnji razvoj privatnog preduzetništva omogućeni su između ostalog i definisanjem i prostornim uređenjem 5 slobodnih lokacija-zona predviđenih za izgradnju objekata male privrede različite namene, infrastrukturno i komunalno opremljenih. Dobra organizacija posla i ažurnost nadležnih upravnih organa, maksimalna pojednostavljenost upravnog postupka, omogućuje zainteresiranim građanima i preduzetnicima da u relativno kratkom vremenu ishoduju potrebne dozvole za gradnju i otpočnu privatni biznis.
Važne saobraćajne komunikacije, auto-put Beograd-Zagreb, magistralni put Šabac-N. Sad, železnička pruga Beograd-Zagreb, povezuju Rumu sa većim gradskim, industrijskim i potrošačkim centrima (Beograd-60 km., Novi Sad-36 km., Šabac -35 km.). Putna mreža u opštini je relativno dobro razvijena. Sva naselja povezana su asfaltnim putevima sa opštinskim centrom.Struja i voda su u svakom domaćinstvu. Na području opštine izgrađeno je oko 400 km cevovoda, dva vodonosna polja sa 19 bunara, fabrika za kondicioniranje vode iz koje se svake sekunde isporuči u vodovodnu mrežu od 180 do 250 litara vode za područje Rume i Iriga, te oko 100 km. kanalizacione mreže (fekalna i kišna kanalizacija). Izgrađeno je oko 330 km. gasovodne mreže sa oko 4500 potrošača u širokoj potrošnji, a prema sadašnjem stepenu izgrađenosti gasovoda, broj potencijalnih potrošača na području opštine Ruma je oko 15000.
Na sistemu centralnog grejanja priključeno je oko 1900 stanova i 210 lokala. Kao energenti koristi se mazut (oko 78%) i prirodni gas (oko 22%).

Ruma ima raznovrsnu privredu koja je kroz svoj razvoj imala uspone, ali i padove. Svoj doprinos razvoju opštine u svim njenim segmentima svakako su imala preduzeća kao što su: “Fabrika koža”, “Rumaguma”, “Rumaplast”, “Agroruma”,“Sremput”, “Rumen”, “Rumatrans”, Fabrika obuće “Fruška gora”, “Žitopromet” i dr.. Neka od ovih preduzeća su u novonastalim tržišnim uslovima privređivanja prestali sa svojom delatnošću ili se preorjentisala na nove proizvodnje. Većina nekad društvenih preduzeća promenila je vlasničku strukturu, te je privatni kapital postao dominantan što je doprinelo uspešnijim poslovnim rezultatima. Mala i srednja preduzeća postala su osnova privrednog razvoja Rume, a tu svakako treba pomenuti: “Andrijašević”, “Agromix”, “Frigo Žika-Soko”, “BB Elektronik”,” “Borivica”, “Mrvić Stil”, kao i veliki broj samostalnih zanatskih, ugostiteljskih i trgovinskih radnji.

Kao tradicionalno poljoprivredni region Ruma i danas poseduje solidnu osnovu za razvoj ove delatnosti. Od ukupno 17541. domaćinstvo, oko 7000 domaćinstava se bavi poljoprivredom. Individualnim poljoprivrednicima od velikog značaja je i uspešna saradnja sa zemljoradničkim zadrugama, prvenstveno sa “Novom Budućnosti” iz Žarkovca.

_________________
avatar
Admin
.:: F0UNDER ::.
.:: F0UNDER ::.

Muški
Broj poruka : 1354
Godina : 30
Lokacija : .:: Ruma ::.
Datum upisa : 14.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://ruma-forum.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu